Skip to main content

Kam smeruje značenie podlahy? Nové trendy v označovaní podláh na JACademy

15. marec 2023

Kam smeruje značenie podlahy? Predtým si mnohé spoločnosti robili značenie podláh samy. Dnes je situácia iná, málokto si značenie robí sám. Značenie sa aplikuje ručne alebo strojovo, strojové značenie sa oplatí od tisíc metrov štvorcových v jednej farbe. Spoločnosť v súčasnosti testuje nové technológie, ale zatiaľ ich nemôže podrobne predstaviť. Jedným z trendov je tlak na rýchlosť realizácie.

Bežné chyby pri označovaní

Boli prezentované bežné chyby, s ktorými sa J. A. Clean stretol. Jednou z nich je aplikácia nevhodných pások, keď si firma chce dočasne označiť sklad, urobí to sama, ale potom s prekvapením zistí, že sa to veľmi ťažko odstraňuje a že je to dosť nákladné. Druhou častou chybou je, že zákazníci chcú čo najväčší text, ale neuvedomujú si, že text nie vždy vychádza z miesta, kam patrí: preto nie je dôležité riešiť výšku, ale dĺžku textu, aby bol čitateľný tam, kde bude umiestnený.

Renovácia podláh, pieskovanie, tryskanie a nanotechnológia

Podľa Jiřího Janouša, majiteľa spoločnosti J.A. Clean, existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť životnosť značenia. Jedným z nich je premaľovanie, ktorého nevýhodou je dĺžka realizácie. Medzi ďalšie patrí pieskovanie, tryskanie a nanotechnológie. Nano technológia výborne funguje aj na inak problematickej čadičovej dlažbe.

Spoločnosti často zápasia s tým, či použiť plnú alebo prerušovanú čiaru. Prerušovaná čiara by mala byť v mieste, kde ju bude križovať zariadenie na manipuláciu s materiálom. Plnú čiaru by zariadenie nemalo križovať, čo sa často rieši pri kontrolách bezpečnosti práce.

Úplné alebo prerušované? Vozíky by nemali prechádzať cez plnú čiaru, čo sa často rieši pri kontrolách bezpečnosti práce.

Obľúbené sú aj ploché nátery. Akú farbu si však vybrať? Zelená je farbou bezpečnosti, napr. únikové východy sú označené touto farbou. Modrá je farba príkazov. Môžu sa vytvárať aj kombinácie žltej a modrej farby.

Trendové správy: UV vytvrdzovanie farieb

Na konferencii JACademy boli predstavené novinky v oblasti označovania skladov. Jedným z nich je označovanie UV SolidLux. Je to farba vytvrdzujúca UV žiarením.

Ďalším novým produktom je FloorBridge, ktorý sa používa na opravu škár. Hovorilo sa napríklad o dilatačných škárach a ich funkcii. Keď cez škáry začnú prechádzať manipulačné zariadenia, postupne dochádza k ich degradácii. FloorBridge znamená aplikáciu pružného prvku do škáry. Vytvorí sa mostík, vďaka ktorému je škára menej náchylná na nárazy.

J. A. CLEAN spol. s r.o.

Pavlovice 88 (u Vlašimi)
+420 725 446 692
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

IČ: 24736554
DIČ: CZ24736554
Datová schránka: t63ugk8.