Skip to main content

Podlahy ako zo škatuľky - rozhovor pre MM priemyselné spektrum

19. apríl 2023
V minuloročnom poslednom vydaní MM Priemyselného spektra sme sa v rozhovore s Jiřím Janoušom, konateľom spoločnosti J. A. Clean, venovali téme podláh – ako ich urobiť bezpečné, funkčné i krásne. Rozhovor našich čitateľov veľmi zaujal, a tak sme pána Janouša oslovili znova, aby nás zoznámil s podrobnosťami, ktoré sa do prvého rozhovoru už nezmestili.

MM: Uvedomujú si manažmenty dnešných firiem, že podlaha nie je len plocha poliata betónom, a chápu, prečo majú chcieť podlahy moderné a dokonalé?

J. Janouš: Za posledné roky sa nielen v tejto oblasti udiali veľké zmeny. V priemysle a logistike sa všetko zrýchľuje a čas nikomu neprebýva, skôr naopak. Preto si firmy čoraz viac uvedomujú, že pokiaľ majú problémy s podlahou, sú často obmedzené časom, a prípadné opravy alebo revitalizácie sú za rozbehnutej prevádzky veľkým orieškom.

MM: Aby podlaha nielen pekne vyzerala, ale bola tiež funkčná a napomáhala k bezpečnosti prevádzky, nie je samozrejme jednoduchá úloha. Čo je podľa vašich skúseností základom na to, aby výsledok bol naozaj dokonalý?

J. Janouš: Najprv všetko vychádza z očakávania klienta. Pokiaľ my ako dodávateľ nevieme budúce zaťaženie podlahy alebo aký bude jej účel, ťažko môžeme zvoliť správne riešenie. Existujú čisté prevádzky s ľahkou výrobou alebo naopak ťažký priemysel, kde sú požiadavky na podlahy diametrálne odlišné. Za dokonalý výsledok považujeme riešenie, ktoré je trvalé a pre zákazníka nie je zbytočne finančne náročné.

V Sodovkárni Kolín bolo prvýkrát realizované značenie QR kódov na podlahu. Nie bežnými samolepkami, ale vysoko odolným UV náterom. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Mohli by ste sa s našimi čitateľmi podeliť o skúsenosti z konkrétnych firiem, kde išlo buď o to, poradiť si s nejakým „orieškom“, alebo o realizácii nejakej „vychytávky“? Počula som napríklad o Sodovkárni Kolín. Čo sa tam konkrétne realizovalo a prečo?

J. Janouš: U tohto zákazníka sme po prvýkrát realizovali značenie QR kódov na podlahu. Nie však bežnými samolepkami, ale vysoko odolným UV náterom. Keď vezmeme do úvahy, že jednotlivé kódy majú rozmer 9 x 9 cm, presnosť náteru a jeho aplikácia je svojim spôsobom unikátna. Samolepky na podlahe vydržia dni alebo týždne, ale naše nátery mesiaca, čo sme si testovaním v Sodovkárni Kolín my aj klient overili.

MM: Na čo slúžia QR kódy na podlahe? A ako sa ich využívanie odrazilo v činnosti sodovkárne?

J. Janouš: Každý QR kód v sebe môže obsahovať obrovské množstvo informácií. Na rozdiel od obyčajného textu (napr. A01, A02…) toto riešenie poskytuje pre zákazníkov obrovské výhody. Skladníci kódy načítajú pomocou čítačiek a všetko sa zrýchľuje. QR kódy zažívajú obrovský boom, ale neviem zatiaľ o žiadnej inej aplikácii, kedy by niekto toto riešenie ponúkal vo forme farebného náteru na podlahu. Verím teda, že sme otvorili nový trh a záujem v logistike bude obrovský.

J. A. CLEAN spol. s r.o.

Pavlovice 88 (u Vlašimi)
+420 725 446 692
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

IČ: 24736554
DIČ: CZ24736554
Datová schránka: t63ugk8.